Ay Işığı Sonatı Ludwig Van Beethoven’in piyano için bestelediği günümüzde dâhil en popüler bestelerinden biridir. Bir müzisyen için en kötü şeylerden biride sipariş üstüne beste yapmak olsa gerek ki bu eşsiz eser Beethoven’in hiçbir baskı altında olmadan tamamen içinden geldiği gibi bestelediği tarihe iz bırakmış nadir eserlerden biridir.
   17. Yüzyıl sonu ve 18. Yüzyıl başlarında yayınlanan eserler oldukça hareketli, renkli tematik eserlerin meşhur olduğu bir dönemde yazılmasına rağmen, Ay Işığı Sonatının ilk bölümü oldukça ağırdır. Ay Işığı Sonatının beğenilen ve en bilinen kısmı birinci bölümüdür. İkinci ve üçüncü bölümleri dinleyiciye birbirinden çok farklı duygular yaşatır. Yani Beethoven burada rüya gibi birinci bölüm, daha canlı ikinci bölüm ve fırtınalı oldukça güçlü bir üçüncü bölüm sunmuş ve dinleyiciyi büyülemiştir. Ve eseri günümüzde bile en beğenilen ve en çok bilinen eserlerden biri olarak varlığını sürdürüyor.


  Halk arasında dolaşan bir efsaneye göre; Beethoven bunalımdadır, özellikle yaşadığı sağlık problemleri sonucu işitme yetisini kaybetmesi ile hayatına son vermeyi düşünmeye başlar. Tamamen içinden geldiği bir şekilde bestelediği bir sonat ile şans tekrar yüzüne gülmüş ve eski popülaritesine geri kavuşmuştur. O günlerde, arkadaşıyla yolda yürürken, bir evden gelen piyano sesinden çok etkilenir. Kimin çaldığını merak eder ve tanışmak için gittiğinde küçük bir kız çocuğu olduğunu görür, ancak sonradan kızın kör olduğunu anlar bu durum onu o kadar etkiler ki, kıza kendisinden bir şey istemesini söyler, küçük kız ise ay ışığını hiç görmediğini ve ona ay ışığını tasvir etmesini ister. Bunun üzerine Ay Işığı Sonata yı besteler.
Peki, gerçekten böyle mi olmuştur? Bu dokunaklı hikâye ne kadar gerçek?
  Beethoven yirmili yaşlarının sonunda işitme kaybı yaşamaya başlamış ve besteciliğe yönelmiştir. Ancak en beğenilen eserlerinin hayatının son onbeş yılında bestelemiştir. Ay Işığı Sonata da işitme sorunu başladıktan sonra, otuz bir yaşında bestelediği eşsiz bir sonatıdır. Beethoven Ay Işığı Sonata 1801’de tamamlamış ve ertesi yıl yayınlanmıştır. 31 yaşında işitme sorunu daha da kötüleşen Beethoven galayı kendisi yapmış ve eseri kısa bir süre öğrencisi olan, Kontes Giulietta Guicciardi’ ye ithaf etmiştir.
Aslında Beethoven’ın bu sonata verdiği isim ‘Quasi una Fantasia (Neredeyse bir fantazi) ‘dır. Şair Lugwig Rellstab, 1832’ de müziği ‘Gölde parlayan bir ay ışığı gibi’ olarak nitelendirince eser ‘Moonlight Sonata’ adını almıştır. Yani eser Moonlight Sonata adını yazıldıktan 31 sene, Beethoven öldükten 5 yıl sonra almıştır. Sadece tarihler bile efsaneyi oldukça yalanlar durumdayken, bu efsane tüm dünyada oldukça popüler ve bu şekilde kabul edilmiş.

Bu Videomuzda bu güzel eserin bir saatlik versiyonunu güzel bir manzara eşliğinde dinlemekten keyif almanız umuduyla. Müzikle kalın.

 

Albüm çalışmlarımızı incelemek için resimlere tıklayabilirsiniz

 

 

 

 

 

 

 

Facebookta Beğen

Bizi paylaşın

Bizi Takip Et

Youtube Kanalına Abone Ol
Spotify'da Takip Et
Apple Müzik'de Takip Et
Amazon Müzik'de Takip Et
Twitter'da Takip Et
Linkedin'de Bağlantı Kurun

by

Cihan Sabır Erarpat
İnstagramda Takip Et

Tüm İçerikler